2011. február 18.

Kelemen-major

A parkerdő bejáratánál lévő Kelemen-major nevét az egykori tulajdonosról, Ernuszt Kelemenről kapta. A XIX. század végén divatban volt, hogy a majorokat a tulajdonosaik vagy azok közeli hozzátartozóinak nevére keresztelik.
Az Ernuszt család csupán három generáción át volt volt szereplője Vas megye történetének..
Ernuszt József az 1820-as években a Széchenyi család oladi gazdatisztje volt. Házassága révén jutott az oladi birtok és az oladi kastély birtokába. 1834-ben igazolta nemességét. Erre saját maga és gyermekei karrierjének biztosításához is szüksége volt.
Három fia  (Imre, Sándor és Kelemen) közül   Kelemen volt a legsikeresebb.  Országgyűlési képviselő, főispán majd a főrendiház tagja lett. Kezdeményezésére jött létre a Vasmegyei Árvaház és Vakgyámolító Egylet szombathelyi intézete.
Ernuszt Imre irodalmi próbálkozásairól tudunk, de jelentősebb közéleti szerepet nem vállalt.
Ernuszt Sándor 1872 és 1878 között a németújvári kerület országgyűlési képviselője volt, fia Géza pedig ügyvéd lett. Ernuszt Géza  1902-ben egy pisztolypárbajban életét vesztette. Ez volt az utolsó halállal végződő párbaj Szombathelyen.
Ernuszt Kelemen (1832 - 1917) fia,  Ernuszt József (1861 - 1916) táblabíró lett, majd 1904-től Vas megye főispánjává választották.. Unokatestvére, Géza halála után, megszervezte és vezette a Párbajellenes Egyesületet..
Ernuszt Kelemen elhunytával fiágon kihalt az oladi Ernuszt család. A birtok Ernuszt Karolára és férjére Szirmay Gézára szállt.



A Kelemen majorban álló régi ház valószínűleg valamikor 1870 és 1880 között épülhetett. A major az 1857-es kataszteri térképen, illetve a II. katonai felmérés térképszelvényén még nem szerepel.
A házat  a XX. század első felében  bővítették, de keleti fele megmaradt eredeti formájában. Az épület  annak ellenére, hogy frekventált helyen áll, ma roskatag állapotban van.

6 megjegyzés:

  1. Tudtommal még nem. Bár elég régen jártam arra.
    O.R.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2012. nyarán "balesetveszélyessége", de szerintem inkább elhanyagoltsága miatt a tulajdonos, a Szombathelyi Erdőgazdaság elbontatta, helyét ma farakodóként használják.

      Törlés
  2. Január végén én is megnéztem a helyszínt. Kár érte. A Kelemen-major így végleg eltűnt.

    VálaszTörlés
  3. Itt találtak 26 kiló aranyat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz, a kútba dobta a tolvaj. A csendörők hosszú munkával tudták csak kiszedni.18m mélyen volt. A magyar aranykészletből lopta a tettes.

      Törlés